Volvo Car Gent maakt supply chain efficiënter met IoT-oplossing van Simac en Sensolus

05 maart 2019

Eind vorig jaar lanceerde Volvo samen met Sensolus en Simac een IoT-pilootproject om specifieke wagens zeer snel te lokaliseren. Volgens deze aanpak kunnen auto’s op 5 minuten tijd gelokaliseerd worden, op welke parkeerplaats ze zich na het productieproces ook bevinden. Dit is een belangrijke stap in de optimalisatie van de supply chain. 

Bij Volvo Car Gent worden jaarlijks meer dan 200.000 auto’s geproduceerd. Dat maakt het bedrijf tot één van de grootste productievestigingen van het bekende automerk. Tijdens de launch van een nieuw model of modeljaarwijziging volgen wagens niet steeds de normale flow, waardoor het soms moeilijker wordt om een afgewerkte, specifieke wagen snel terug te vinden.  “De business vroeg ons om op zoek te gaan naar een hulpmiddel waarmee we onze auto’s snel kunnen opsporen,” zegt Patrick Van Peteghem, Infrastructure Site Manager bij Volvo Car Gent. “Simac en Sensolus hadden voor ons een ideale oplossing.”

Simac is al bijna 20 jaar een van de vaste integratiepartners van Volvo Cars. De samenwerking met Sensolus, een groeibedrijf uit Gent, toont aan dat ook vaste partners innoverend kunnen zijn. Kristoff Van Rattinghe, CEO en medeoprichter van Sensolus, legt uit: “Het is al vijf jaar onze missie om assets die niet aangesloten zijn op het internet op een eenvoudige manier wel te connecteren en om te vormen tot digitale assets – de creatie van ‘digital twins’. Bij Sensolus specialiseren we ons in optimaliseren van bedrijfsprocessen doorheen deze digital twins, het zogenaamde Industrial Internet of Things.” Andere klanten van Sensolus zijn onder meer Airbus, AGC en AB InBev.

Voor het project met Volvo leverde Sensolus sensoren die weinig energie verbruiken en vanop afstand programmeerbaar zijn. Dat maakt het makkelijk om wijzigingen door te voeren wanneer omstandigheden of processen wijzigen. Simac ICT België nam de hele oplevering en integratie voor zijn rekening, inclusief de integratie met een aantal bestaande IT-systemen bij Volvo Cars. “Internet of Things is één van onze belangrijkste speerpunten,” zegt Johan Diels, directeur van de Integration business unit bij Simac. “We deden hierbij al uitgebreid ervaring op bij projecten in binnen- en buitenland.”

Voor Volvo betekent dit pilootproject, dat op minder dan een maand geïmplementeerd werd, een heel belangrijke verbetering.  “We waren op zoek naar een snelle oplossing, en die hebben we ook gevonden,” zegt Van Peteghem. “De integratie van de IoT-oplossing met ons huidige kwaliteitssysteem verliep vlekkeloos. Nu weten we binnen de vijf minuten waar een auto zich bevindt.”

Tijdens het pilootproject werden in totaal zo’n duizend sensoren gebruikt voor het traceren van  Volvo V60-modellen. Uiteraard kunnen ook andere modellen die in Gent geproduceerd worden, momenteel zijn dat de V40 en XCV40, eenvoudig voorzien worden van een tracking systeem. “Een van onze sterktes is net de schaalbaarheid van ons IoT-oplossing,” bevestigt Van Rattinghe.

Auto’s kunnen bovendien niet alleen op de parkings gevolgd worden, ook binnen kan het tracking systeem gebruikt worden. Zo kunnen de sensoren van Sensolus bepalen of auto’s te lang stilstaan en op welke plaats in de productieketen een auto vertraging oploopt. Dat biedt zeker mogelijkheden naar de toekomst.

“Ook internationaal wordt het Gentse pilootproject gemonitord, voor eventuele andere toepassingen waar de supply chain geoptimaliseerd kan worden,” voegt Peter Vanderlinden, Sales and Business Development Lead in Industry 4.0, IoT, AI and Blockchain bij Simac ICT Belgium er nog aan toe.