Geschiedenis

Simac is op 1 oktober 1971 opgericht door Mac van Schagen. Na een carrière bij Philips neemt hij op vierenveertigjarige leeftijd de stap om voor zichzelf te beginnen. Vanuit een slaapkamer van zijn huurhuis in Veldhoven start hij als exclusief vertegenwoordiger voor Europa van het Amerikaanse Singer Instrumentation.

Om duidelijk te maken waar Simac in de markt moest worden geplaatst, voegde Van Schagen al snel na de oprichting "Electronics" aan de naam toe. Sindsdien is zijn eenmanszaak uitgegroeid tot een groot, particulier bedrijf.

Meer dan 1300 werknemers werken in kantoren verspreid over Nederland, België, Luxemburg en de Tsjechische Republiek.

De naam van het bedrijf ontstaat wanneer Mac een telex koopt en de PTT niet meer dan vijf letters als meldingsnaam accepteert. Zijn "oude" secretaresse hoeft nu niet lang meer na te denken: Simac. Si van Singer, de productlijn die ze vertegenwoordigen, en Mac van, natuurlijk, Mac.

Op 1 januari 1989 werd Eric van Schagen, zoon van Mac van Schagen, mededirecteur van het beursgenoteerde bedrijf. Op 1 november 1991, bij het 20-jarig bestaan van Simac, trad Mac van Schagen af als directeur. Hij werd wel lid van de raad van commissarissen.

Simac in België

In de ogen van de Amerikanen was de Benelux in die beginjaren één land. Maar wij wisten wel beter. Nederlanders kopen hun apparatuur liever bij een Nederlands bedrijf en Belgen kopen het liever bij een Belgisch bedrijf. Dus begonnen we in 1972 een vestiging in België.

Het eerste kantoor bevond zich in het centrum van Brussel, in de Vooruitgangsstraat, vlak bij het Noordstation, een nogal louche buurt in die tijd. Geen nood, dacht Simac. Want daarom was de huur zo laag.

Het kantoor dat wij huurden was lang en smal en werd daarom het 'Konijnenhol' genoemd. In België is dat ook de naam voor een lange, smalle tunnel voor verkeer onder een waterloop, spoorweg of andere hindernissen.  Een andere overeenkomst is dat er in het kantoor net zo weinig daglicht was als in de tunnel: bijna geen!

In 1985 verhuisden we naar Peutie, ten noorden van de ring. Het was Jean-Luc Dehaene, die later premier van België zou worden, die het gebouw toen opende. In 1997 starten we ook een kantoor in Leuven. Het jaar 2022 wordt opnieuw een grote mijlpaal in onze geschiedenis in België. Dat jaar openen we een prachtig nieuw gebouw in Haasrode bij Leuven.

Het bedrijf fuseerde in 1997 met Netbuilding en vormde zo Simac ICT België, actief in netwerk- en systeemintegratie. In de loop der tijd heeft het bedrijf zijn activiteiten uitgebreid met professionele diensten, bekabeling & infrastructuur en oplossingen voor bedrijfsbeheer.

De hoofdzetel van Simac is gevestigd in Kortenberg, met extra kantoren in Heverlee, Pulderbos, Lummen en Bastenaken. Vandaag telt Simac ICT België meer dan 250 ICT'ers.

"De familie is er voor het bedrijf, niet andersom."

Maartje van Schagen

Toekomst

Simac viert in 2021 haar 50-jarig bestaan. En een paar jaar later zal de huidige CEO Eric van Schagen opstappen en plaats maken voor de volgende generatie. Voor wie? Dat zal de komende jaren duidelijk worden. Alle vier zijn kinderen werken in het bedrijf, evenals een zoon van zijn zus. Eén ding is zeker, Simac blijft een familiebedrijf met een optimale focus op haar klanten en de mensen die er werken.