17 maart 2020

EUROCONTROL kiest voor Simac ICT Belgium voor cold corridor implementatie in haar datacenter

EUROCONTROL heeft Simac ICT België geselecteerd voor de implementatie van koude gangen in het datacenter van EUROCONTROL in Brussel. Deze ‘Cold corridors’ stellen EUROCONTROL in staat om haar ecologische voetafdruk te verkleinen.

EUROCONTROL is een intergouvernementele organisatie met 41 lidstaten en een tweeledige missie: een gemeenschappelijk Europees luchtruim uitbouwen en instaan voor het beheer van het luchtverkeer in de eenentwintigste eeuw en daarna. Ter ondersteuning van die missie beschikt EUROCONTROL over twee datacenters, één in haar Europese hoofdkwartier in Brussel, een ander in Brétigny-sur-Orge nabij Parijs.

In 2016 besloot EUROCONTROL om het principe van koude gangen in hun datacenters toe te passen. “We zijn ons zeer bewust van onze ecologische voetafdruk”, zegt Danny Hermans, Data Center Manager bij EUROCONTROL. “In de afgelopen tien jaar hebben we het energieverbruik in het datacenter met 35% verminderd. Dit is mede te danken aan de technologische vooruitgang, die ons in staat stelt om energie-efficiëntere hardware te implementeren. IT-apparatuur is kleiner geworden en verbruikt minder stroom. Bovendien hebben we zoveel mogelijk gevirtualiseerd.” Het koelen van elektronische apparatuur is een van de grootste posten op de elektriciteitsrekening van een datacenter. “Voor elke Watt elektrisch vermogen in het datacenter heb je een extra Watt nodig voor het koelvermogen”, legt Hermans uit. “Het installeren van koude gangen verlaagt de elektriciteitskosten aanzienlijk”.

Het principe van een koude gang is vrij eenvoudig: enerzijds door het installeren van plafonds in de gangen en deuren aan het einde van de rij, en anderzijds door de ventilatie van de apparatuur eenduidig naar buiten toe te plaatsen, is het gemakkelijker om de geconditioneerde lucht die de koelsystemen aan de koude gang leveren, als het ware in te kapselen. Deze ‘cold corridor' voorkomt dat de koude lucht binnenin zich vermengt met de warme lucht van buitenaf. Op deze manier stroomt alleen koude lucht naar de luchtinlaten van de IT-apparatuur in de racks. Het resultaat van die maatregel is een optimaal gebruik van de geconditioneerde lucht, waardoor er minder elektriciteit nodig is om de lucht te koelen.

Voor de uitvoering van de koude gangen heeft EUROCONTROL eerst verschillende site surveys uitgevoerd, ze bezocht andere datacenters die voorheen hetzelfde principe introduceerden. Na een uitgebreide studie besloot EUROCONTROL om het projectmanagement voor de ‘cold corridors’ toe te wijzen aan de afdeling Cabling & Infrastructure van Simac. Voor haar hardware componenten is EUROCONTROL gestandaardiseerd op APC door Schneider Electric (racks, UPS) en Panduit (bekabeling).

De ‘cold corridors’ zijn door Simac op maat ontworpen. In het tijdperk van geconvergeerde technologie wordt IT-apparatuur steeds vaker in een vooraf geconfigureerd rack geleverd. Anticiperend op de toevoeging daarvan aan het datacenter, wordt in de koude gangen vrije ruimte gereserveerd. Door gebruik te maken van schuifpanelen kan extra apparatuur gemakkelijk toegevoegd worden, zonder de koude gang telkens te moeten herconfigureren. De structuur-elementen zijn bovendien voorzien van borstels die de warme en koude lucht scheiden. Alle bekabeling en patches zijn van kleurcodes voorzien en ordelijk gerangschikt, zodat het floor management team, de nieuw toegevoegde hardware makkelijk in de bestaande omgeving kan opnemen.

“We werken al tien jaar met Simac samen”, vervolgt Hermans. “We zijn de hoge kwaliteit die ze leveren gaan waarderen. Je mag het belang van bekabeling in een bedrijfskritiek datacenter niet onderschatten. We hebben hoogwaardige connectiviteit nodig om onze business te ondersteunen. Correct geïnstalleerde bekabeling is een must.”

Hermans prijst ook de flexibiliteit van Simac. “De business van EUROCONTROL is mission-critical, we kunnen ons geen downtime veroorloven.” EUROCONTROL plant gemiddeld 30.000 vluchten per dag en vertragingen kunnen enorme economische schade veroorzaken. Dat verklaart de opzet met twee identieke en volledig redundante datacenters en duplicatie van apparatuur in elk daarvan. “EUROCONTROL werkt 24 uur per dag, 7 dagen op 7, en we hebben slechts een beperkt aantal geplande onderhoudsbeurten. Bij het doorvoeren van grote veranderingen in het datacenter moet hiermee rekening gehouden worden, zoals bij de conversie naar koude gangen. Daarom eisen wij een enorme flexibiliteit van integratoren zoals Simac.”

“Simac C&I is meerdere malen geselecteerd om voor EUROCONTROL te werken”, zegt Andy Vanbrabant, directeur van de afdeling Cabling & Infrastructure van Simac. "Werken in zo'n bedrijfskritieke omgeving houdt onze mensen op scherp, niet alleen bij het ontwerpen van de oplossing, maar ook bij de fysieke uitvoering ervan. Werken in dergelijke veeleisende omgeving stelt ons in staat om de kwaliteit van ons werk aan te tonen, dag na dag.”