12 april 2019

Hoe IoT onze manier van zaken doen vernieuwt

IoT is toegankelijker geworden dan ooit. Steeds meer bedrijven zien de kans om zaken te doen met slimme verbonden producten, en nemen een voorsprong op hun concurrenten. Miljarden aangesloten apparaten en sensoren zijn met elkaar verweven om bergen van voorheen onontgonnen gegevens te genereren die nu kunnen worden verwerkt en opgeslagen, dankzij snellere en kleinere computers en een grotere opslagdichtheid.

Door data-analyse en machinaal leren toe te passen op deze nieuwe instroom van gegevens, kunnen bedrijven hun bereik vergroten:

  • intern - door hen in staat te stellen operationele processen te optimaliseren, door meer samenwerking, communicatie en uitwisseling van gegevens, en
  • Extern - zodat ze hun klanten beter begrijpen en hun merkboodschap kunnen personaliseren.

In combinatie met de kracht van cloudtechnologieën en kunstmatige intelligentie stelt dit Internet of Things (IoT) organisaties uit alle sectoren - van productie en detailhandel tot financiën, overheden, nutsbedrijven en nog veel meer - in staat hun bedrijfsomgeving beter te leren kennen door automatisch belangrijke gegevens in realtime te verzamelen. Door echt datagedreven te worden, kunnen deze organisaties hun focus verbeteren, hun bereik vergroten en meer waarde genereren voor hun klanten, burgers of aandeelhouders.

 

Baanbrekende IoT-implementatie in Europa

Onlangs ontving Simac ICT België het label 'IoT Certified Partner' van Cisco. Simac was het eerste Belgische bedrijf dat deze certificering ontving en bevestigde hiermee onze innovatie en kracht op het gebied van nieuwe technologieën. Deze award is het resultaat van jarenlange IoT-ervaring bij overheden en bedrijven, zowel in België als in het buitenland.

Zo is Simac een van de belangrijkste partners in het 'Smart City' project van de Tsjechische hoofdstad Praag. Hier hebben we het platform Cisco Kinetics for Cities geïmplementeerd, dat verschillende datastromen op één plek verzamelt, om te voorkomen dat er verschillende datasilo's naast elkaar ontstaan.

Simac is ook betrokken bij een aantal IoT-proefprojecten in Vlaanderen. Bij Volvo Cars Gent werken we samen met de Gentse start-up Sensolus aan een IoT-toepassing waarmee auto's sneller kunnen worden afgebouwd en verscheept naar dealers. Simac ICT België nam de gehele levering en implementatie voor haar rekening, inclusief de integratie met bestaande IT-systemen bij Volvo Cars.

Tijdens dit proefproject werden in totaal ongeveer duizend sensoren gebruikt voor het volgen van de Volvo V60. Maar dit is nog maar het begin. Door de verzamelde gegevens van deze sensoren en trackers te gebruiken, kan Volvo zijn supply chain verder verbeteren met tal van extra IoT-toepassingen. Deze kunnen zorgen voor beter onderhoud, het voorkomen van storingen, betere voorraadpraktijken en een transparant beeld bieden van de supply chain als geheel.

Om onze IoT-technologieën verder aan te vullen, combineert Simac ze met baanbrekende blockchain-oplossingen. Van het traceren van goederen en het optimaliseren van de logistiek tot het monitoren van de temperatuur en het registreren van contractbreuk, blockchain-toepassingen maken de weg vrij naar geautomatiseerde en vereenvoudigde bedrijfsprocessen.

Het succes van deze projecten bewijst dat Internet of Things een van de belangrijkste speerpunten van Simac is. We geloven sterk in het groeipotentieel van deze technologie in de nabije toekomst. En in de toekomst willen we onze IoT-oplossingen verder uitbreiden om onze klanten te helpen bij de ontwikkeling van hun bedrijf.

Wilt u een voorsprong op uw concurrentie?

Er is geen twijfel mogelijk. Alles is aanwezig voor een massale uitrol van IoT, en wie nu begint of al begonnen is, zal een aanzienlijk voordeel hebben op zijn concurrenten in de markt.

Simac ICT België heeft al veel expertise op het gebied van IoT, hetzij door het gebruik van slimme apparaten en sensoren om gegevensprocessen efficiënter te maken, hetzij door het creëren van nieuwe zakelijke kansen door het aanbieden van innovatieve diensten aan onze klanten. IoT zit duidelijk in de lift en Simac staat klaar om onze klanten te helpen het maximale uit deze opkomende technologie te halen.


Johan Diels
Johan Diels

Johan Diels heeft meer dan 20 jaar ervaring in de ICT industrie. Hij startte zijn carrière als business consultant en groeide door naar de functie van sales manager. Bij Simac ICT Belgium is hij Director van de Integration afdeling.

Advies aanvragen