21 mei 2018

Simac ICT Belgium wint storage-contract voor 5 jaar bij hoogspanningsbeheerder Elia

“Zonder data en betrouwbare storageomgeving , geen stroom.” Zo simpel is het voor Bert Van De Merckt, bij Elia verantwoordelijk voor de storage. “Wij beheren een hoogspanningsnet van ruim 8.000 kilometer in België en meten constant wat er op het netwerk gebeurt. Het goed opslaan, beheren en beschermen van al deze data is voor ons bijzonder belangrijk.” Permanente beschikbaarheid en redundantie was dan ook een van de belangrijkste vereisten in het lastenboek, samen met een vlotte integratie van opslag met de back-up omgeving. Uiteraard telde ook een makkelijke integratie met het gevirtualiseerde serverpark mee bij de beoordeling.

Alles samen schreven 7 IT-dienstenleveranciers in voor het lastenboek en uiteindelijk kreeg Simac  het contract voor de combinatie van NetApp opslag met Commvault back-up systemen. Ook de afgelopen vijf jaar leverde Simac al de opslag aan Elia. Het gaat alles samen om 5 NetApp systemen, goed voor een totale opslag van 3 PB. Deze worden niet alleen ingezet voor de core business van Elia – het beheer van het hoogspanningsnet – maar ook voor alle andere toepassingen binnen Elia, zoals mail, databases, bestanden,…

Voor de keuze voor NetApp (NetApp 8200 en 300) wijst Bert Van De Merckt op de vlotte integratie tussen NetApp en de back-up systemen van Commvault. In het voordeel van Simac pleitte ook de goede projectaanpak, waarbij het bedrijf al meteen aangaf met welke ervaren NetApp-specialisten zou gewerkt worden. De nieuwe opslagsystemen worden voor de zomer geïnstalleerd, waarna ze uitgebreid getest worden en na de zomer de eigenlijke migratie van de data gebeurt. Tegen eind 2018  zouden de nieuwe NetApp-toestellen dan volledig in gebruik genomen worden.

Met het nieuwe contract verlengt Simac zijn samenwerking met Elia. Niet alleen de vorige storage omgeving werd al door Simac geïnstalleerd en onderhouden, ook de Cabling & Infrastructure afdeling van Simac was er actief. “We konden de afgelopen jaren al ervaren dat Simac over een sterk technisch team beschikt,” zegt Bert Van De Merckt, die ook zeer te spreken is over de oplossingsgerichtheid van de IT-dienstverlener, en de snelheid waarmee Simac de zaken aanpakt. “De hernieuwde samenwerking met Elia is voor ons een bekroning van het goede werk dat we daar de laatste jaren al gepresteerd hebben,” zegt Johan Diels, Director bij Simac. “Tegelijk is het nieuwe contract ook een bewijs van onze ervaring in het implementeren van storage systemen. Onze reputatie op dat vlak wordt iedere dag door de markt erkend.”