Simac ICT Belgium bouwt nieuwe data center bij Materialise

22 april 2020

Recent nam de Belgische 3D printing specialist Materialise in zijn hoofdkantoor in Leuven een nieuw data center in gebruikt. Materialise koos ervoor om de inrichting van dat data center te laten uitvoeren door de Cabling & Infrastructure afdeling van Simac ICT Belgium. Omwille van de grote professionaliteit van het bedrijf en de kwaliteit die zij in het verleden bij Materialise afleverden, werd Simac gevraagd om een “hot corridor” te bouwen.

Materialise is een wereldleider in 3D printing software en diensten . Het snel groeiende bedrijf telt wereldwijd meer dan 2.200 medewerkers en heeft 27 kantoren in Europa, de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en Azië. Het hoofdkwartier bevindt zich in Leuven, waar ook het belangrijkste data center van het bedrijf staat.

Al in 2016 besliste Materialise dat het aan een nieuw data center toe was. De bestaande infrastructuur was verouderd, en voldeed niet meer aan de nieuwe vereisten die de beursintroductie op Nasdaq in 2014 met zich mee brachten. “De Sarbanes-Oxley regelgeving omvat een aantal eisen voor een data center, zoals bijvoorbeeld een blusinstallatie, uitgebreide toegangscontrole en temperatuurbeheer,” zegt Bart Jans, Team Lead IT System Administrators bij Materialise. Het data center is voor Materialise van groot belang. “We hebben veel in-house applicaties. Hier wordt nieuwe, eigen ontwikkelde software getest. En bovendien is dit het centrale data center waar ook onze andere vestigingen gebruik van maken.”

Op basis van een reeks vereisten voor het nieuwe data center stelde Materialise een aanbesteding op, en voerde het ook een aantal referentiebezoeken uit. “Een van de specifieke voorwaarden voor ons data center was dat het moest aansluiten op de ijswaterkoeling van het hoofdkwartier,” zegt Jans. Tegelijk wou Materialise ook zijn ecologische voetafdruk verlagen door te besparen op het stroomverbruik, iets waar ook het nieuwe data center een rol in speelt. Materialise is een voortrekker op vlak van ecologisch bewustzijn. Zo zijn de kantoren voorzien van zonnepanelen en wordt de warmte van hun 3D-printers gerecupereerd in het centrale verwarmingssysteem. 

Tijdens één van de referentiebezoeken kwam Materialise bij KDG in Antwerpen uit. “Het data center dat zij hadden, was exact wat wij ook wilden,” zegt Johan Duchateau, Infrastructure Engineer Network, Security & Telecom bij Materialise. “Ze plaatsten in-row coolers in een warme gang configuratie, en dat was precies hoe wij er ook over dachten.”

Bij de zoektocht naar een leverancier kwam Materialise al snel bij Simac terecht. De Cabling & Infrastructure afdeling was eerder ook al ingeschakeld bij Materialise voor de bekabeling van hun nieuwe gebouwen C en D. “We waren onder de indruk van hun professionaliteit over de gehele lijn,” zegt Duchateau. “Kwaliteit heeft niet enkel te maken met het type bekabeling, maar ook met de afwerking, de manier waarop kabels mooi weggewerkt en van labels voorzien worden, hoe alles getest wordt. Bovendien documenteert Simac C&I alles, zodat we dit mooi terugvinden als er achteraf aanpassingen nodig zijn.”

Andere elementen die in het voordeel van Simac speelden, waren onder meer het Elite Partner-label dat Simac heeft met Schneider Electric. “We werken graag met deze marktleider samen. Het is een A-merk met goede kwaliteitsgarantie en dito ondersteuning. Simac en Schneider Electric werkten prima samen bij het opstellen van de racks en de koeling,” zegt Jans. Verder was Materialise gecharmeerd door de manier waarop de Cabling & Infrastructure afdeling van Simac meedacht om tot de beste oplossing te komen. “Vaak willen leveranciers enkel hun producten verkopen. Simac zoekt naar de beste oplossing, komt met verschillende scenario’s en weegt voor de diverse opties ook de voor- en nadelen af.” Voor Materialise was het dan ook belangrijk dat Simac kon optreden als one-stop-shop voor alle aspecten van het data center, inclusief brandbeveiliging.

Het nieuwe data center is modulair opgebouwd. “We beschikken nu over twee keer vijf racks, met drie in-row coolers van Schneider Electric. De racks zijn zo opgesteld dat er makkelijk extra apparatuur en extra koeling aan kunnen worden toegevoegd,” zegt Jans. Hoewel er geen ruimtegebrek is, bekijkt Materialise ook hoe verder geconsolideerd kan worden. “Telkens een server uit garantie gaat, kijken we of we die eventueel kunnen virtualiseren.” Momenteel worden nog volop servers naar het data center verplaatst, die zich voorheen in andere gebouwen bevonden.

“Het is bijzonder fijn om met Materialise samen te werken,” zegt Andy Vanbrabant, directeur van de Cabling & Infrastructure afdeling van Simac. “Het is een dynamisch bedrijf dat open staat voor onze adviezen en ons uitdaagt om tot het uiterste te gaan. Dat leidt tot innovatieve oplossingen waar zowel de klant als wijzelf voordeel mee doen.”