26 oktober 2023

DPD Fresh implementeert real-time tracking & temperature monitoring voor voedseldistributie

Simac Group biedt toegevoegde waarde aan bedrijven die nood hebben aan een deskundige partner, een mature industriële oplossing en diepgaande integratie op basis van een grondige behoefteanalyse. Een aanpak die effectief bleek voor DPD Fresh en hun wens om aan real-time tracking en temperature monitoring te doen bij hun voedseltransporten.

DPD Fresh, een expresdienst binnen DPD Belux, geeft absolute prioriteit aan voedselveiligheid bij de behandeling van verse en diepgevroren producten. Een cruciaal aspect hierbij is het handhaven van optimale opslag- en transportomstandigheden. Daarom stelde Simac Group in co-development met Sensolus een oplossing voor met een ingenieuze IT-architectuur volgens IoTech concept.


Proactieve metingen voor kwaliteitsgarantie

Koen Verlaenen, Algemeen Directeur DPD Fresh: "Alle gegevens met betrekking tot de duizenden pakketten die elk jaar worden vervoerd, zijn nu direct beschikbaar, zodat we waar nodig proactieve maatregelen kunnen nemen. Deze aanpak waarborgt de kwaliteit van de voedselvoorziening en minimaliseert onnodige voedselverspilling."

DPD Fresh werd in 2020 opgericht door DPD Belux en streeft ernaar om binnen 24 uur een breed assortiment producten te leveren – waaronder droge, verse en diepvriesproducten, voor zowel bedrijven als particulieren. Het is de eerste speler op de markt die het transport van alle soorten voedsel onder optimale omstandigheden naar bestemmingen in heel België en Luxemburg garandeert. DPD Fresh onderscheidt zich met een actief gekoeld netwerk gedurende het gehele opslag- en transportproces, waardoor klanten niet hoeven te investeren in kostbare verpakkingsmaterialen om de juiste temperatuur te handhaven.

Terwijl de richtlijnen van het Belgische Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) temperatuurafwijkingen tot 30 à 60 minuten toestaan, gaat DPD Fresh een stap verder. Tom Mertens, IT Manager bij DPD Fresh, speelde een centrale rol bij de installatie van de tracking apparatuur: "We streven ernaar deze normen te overtreffen. Door de temperatuur regelmatig te bewaken, kunnen we problemen proactief opsporen en aanpakken, zodat de kwaliteit en versheid van voedingsmiddelen niet in gevaar komen. Daarom was een betrouwbaar monitoringsplatform cruciaal."
 

Simac Group & Sensolus introduceren efficiënte tracking

De langjarige IT-partner van DPD, Simac Group, heeft in samenwerking met IoT-specialist Sensolus een robuuste trackingoplossing geïntroduceerd die hardware en software combineert, waarbij temperatuurgegevens via trackers worden verzonden. De TRACK 1100 van Sensolus maakt gebruik van NB-IoT-technologie om gegevens van de sensoren via mobiele netwerken naar de cloud te sturen. Deze real-time informatie is toegankelijk binnen het centrale systeem van DPD Fresh, waardoor er geen extra connectiviteitsinfrastructuur nodig is. Zoals de IT Manager van DPD Fresh opmerkt: "Er is geen sprake van complexiteit wegens extra verbindingsbruggen of netwerkpoorten. Alles is geïntegreerd in de trackers en data worden veilig en betrouwbaar naar de cloud verzonden."

De oplossing maakt gebruik van trackers op batterij, die kosteneffectief zijn en nauwkeurige metingen kunnen leveren. Door hun lage energieverbruik hebben deze trackers een langere levensduur, ze gaan jaren mee. Om de levensduur nog verder te verlengen, wordt de gegevensoverdracht gestopt wanneer de bestelwagen stilstaat tussen 21:00 en 6:00 uur. De tracker wordt opnieuw geactiveerd zodra het voertuig beweegt, waardoor de batterij bijna dubbel zo lang meegaat.
 

Maatwerk

Simac Group ging nog een stap verder door de oplossing aan te passen met 3D-geprinte behuizingen voor een optimale integratie van de hardware. "Het is belangrijk om onze IoT-oplossingen naadloos te integreren in de omgeving van onze klanten", legt Dave Engel uit – Senior Industry 4.0 & IoT Specialist bij Simac.


Tijdbesparende ‘single scan’ voor volledige lading

Efficiëntiewinst wordt ook gerealiseerd tijdens het lossen. Voorheen moest elk pakket en de bijbehorende sensor afzonderlijk worden gescand bij aankomst op de bestemming. Dankzij het IoT-platform kan de volledige lading in één scan naar de koelunit worden overgebracht, wat een aanzienlijke tijdbesparing oplevert. Volgens Verlaenen leidt deze verbetering tot een efficiëntiewinst van 30 tot 50 procent in de totale bedrijfskosten voor grotere volumes. Bovendien worden de gegevens van de trackers naadloos geïntegreerd in het platform van DPD Group via een API, waardoor de traceerbaarheid van alle getransporteerde voedingsmiddelen wordt verbeterd. 

DPD Fresh is ondertussen fan van Simac Group en Sensolus – met dank aan hun ervaring, expertise en klantgerichte aanpak bij het ontwikkelen en implementeren van de IoT-oplossing. “De technologieleveranciers hebben hun betrouwbaarheid bewezen op het gebied van kosten en servicetransparantie.”


Uitstekende prestaties over de hele lijn

De IoT-oplossing is al een aantal maanden operationeel en heeft uitstekend gepresteerd en aan ieders verwachtingen voldaan. DPD Fresh kan nu met 100% zekerheid garanderen dat elk pakket met voedingsmiddelen onder ideale omstandigheden is vervoerd, en kan proactief maatregelen nemen indien nodig.

Door de samenwerking met Simac Group en Sensolus heeft DPD Fresh de activiteiten gestroomlijnd, de efficiëntie verbeterd en een hoger niveau van traceerbaarheid en gegevenstransparantie in het voedseltransportproces bereikt.

Ready to get up to speed?
Let’s talk!