Cybercriminelen. Hoe kunt u zich tegen hen wapenen?

Johan Diels

Sinds de komst van het internet is ook de cybercriminaliteit in opkomst. Deze vorm van criminaliteit ontwikkelt zich snel. Het gebied waar internetfraudeurs actief zijn, breidt zich snel uit naar webwinkels, banken en particulieren. De wapens tegen deze online misdrijven? Gelukkig zijn ook deze wapens in opmars.

Niet alleen zijn anti-malware programma's sterk vertegenwoordigd; er wordt ook veel aandacht besteed aan de bewustwording van mensen over deze vorm van criminaliteit. Iedere computergebruiker speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van problemen, vooral als het gaat om de vorm van cybercriminaliteit die phishing wordt genoemd.

Eerst controleren, dan klikken

Bij phishing proberen hackers via e-mail de gegevens van de ontvanger te stelen. De e-mail wordt verstuurd door een partij die bekend is bij de ontvanger. De criminelen gebruiken vaak de naam van een pakketdienst of een bank. In de e-mail wordt de ontvanger opgeroepen om op een link te klikken om het pakketje dat hij gaat ontvangen te volgen. Of een wachtwoord te resetten in het geval de e-mail van een bank afkomstig is.

De link opent een site die door de hackers zelf is ontwikkeld en lijkt op de oorspronkelijke webpagina van het bedrijf dat de mail zou hebben verstuurd. Zo worden de privégegevens gestolen. Kortom: eerst controleren, dan klikken.

Internetcriminaliteit: verschillende vormen

Er zijn natuurlijk nog vele andere manieren waarop internetfraude wordt gepleegd. Zoals door:

  • Social engineering: door zich voor te doen als een vertrouwd persoon, misleiden hackers mensen. Criminelen spreken mensen bijvoorbeeld aan door hun aandacht te vestigen op een dringende betaling.
  • Domeinkaping: door een domeinnaam te kapen, worden bezoekers omgeleid naar een nagebouwde site, waar hen wordt gevraagd hun gegevens achter te laten.
  • DDoS-aanval: hackers sturen enorme hoeveelheden gegevens naar een systeem. Het systeem wordt zodanig overbelast dat informatieverkeer niet meer mogelijk is.

Wat kun je hieraan doen?

Een manier om u tegen deze cybercriminaliteit te wapenen is de link te controleren voordat u erop klikt. Gegevensbeveiliging is echter moeilijk te garanderen. Wat is de beste bescherming voor bedrijfsinformatie?

Een paraplu van Cisco

Cisco Umbrella creëert een extra verdedigingslinie tegen cybercriminelen. Cisco Umbrella grijpt in, nog voordat de ingevoerde domeinnaam verbinding maakt met onbetrouwbare IP-nummers.  Op die manier wordt voorkomen dat een verbinding met een verdachte site tot stand komt. Zo beschermt Cisco Umbrella uw netwerk tegen malware, ransomware, phishing en met virussen geïnfecteerde apparaten die contact willen maken met uw netwerk. Het is een krachtig wapen dat voorkomt dat bedreigingen uw netwerk bereiken. Einde oefening voor internetfraudeurs!


Johan Diels
Johan Diels

Johan Diels heeft meer dan 20 jaar ervaring in de ICT industrie. Hij startte zijn carrière als business consultant en groeide door naar de functie van sales manager. Bij Simac ICT Belgium is hij Director van de Integration afdeling.

Vraag een afspraak aan

Advies nodig over cyberveiligheid?

We zijn hier om te helpen!

Vraag een afspraak aan

Vraag een afspraak aan

Contact
Cisco Umbrella provides protection against phishing

Cisco Umbrella

Het opzetten van deze extra paraplu die voorkomt dat cybercriminelen u in de problemen brengen, is niet ingewikkeld. Simac ICT België kan ervoor zorgen dat Cisco Umbrella binnen een uur operationeel is.

Meer over Cisco Umbrella